Spotlight

Welke barbecue past bij mij: gas, houtskool elektrisch of toch kamado?

Door site-redactie - Update: 14 december 2018 -

Welke BBQ zal ik kopen?

Als de zon begint te schijnen, begint het enthousiasme om de barbecue aan te steken. Als je nog geen barbecue hebt, is het een goed idee om jezelf goed te informeren over de mogelijkheden. Er zijn namelijk tientallen opties waar je uit kunt kiezen. Zo is het belangrijk om te bepalen hoe groot de barbecue moet zijn. Ben je van plan om vaak te barbecueën met een grote vriendengroep of je familie? Of is de barbecue enkel voor jou en je partner? Deze vragen moet je jezelf zeker stellen bij de aanschaf van een nieuwe barbecue. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een buitenkeuken, wat in principe een verlenging is van je eigen keuken. Maar voor kleinere gelegenheden, kan een tafelmodel of kleine kamado ook al passend zijn. We gaan de verschillende barbecues met je doornemen. Waar moet je op letten bij de aanschaf, wat zijn de voor- en nadelen en wat zijn de verschillen in prijzen? Je vindt het allemaal hieronder.

Yakitori & Korean BBQ boek
De afbeelding (credit) zoals te zien is aan de bovenkant van deze pagina komt van het populaire boek: Yakitori & Korean BBQ
De van oorsprong Japanse grilltechnieken op houtskool geven veel resultaat tegenover weinig inspanning. In Japan en Korea gaan ze voor maximaal levensgenot en wordt er niets aan het toeval overgelaten: vlees wordt kort gegrild, sauzen zijn zelfgemaakt en vlak ook zeker het sociale aspect van zitten rondom een tafelbarbecue niet uit.
Bekijk hier alle prijzen en winkels die dit boek verkopen.

Snelmenu

Houtskoolbarbecue

Barbecueën op een houtskoolbarbecue is de meest klassieke manier. De houtskoolbarbecue is een echte gezelligheidsbarbecue. Dit komt omdat je uitgebreid de tijd moet nemen om de BBQ op temperatuur te brengen en de gerechten te bereiden. Als het buiten lekker weer is en je hebt vrienden of familie uitgenodigd, zorgt de houtskoolbarbecue voor die fijne sfeer tijdens het barbecueën. Culinaire liefhebbers spreken vaak hun voorkeur uit voor houtskoolbarbecues. Het vlees wat je op zo'n BBQ legt, krijgt een authentieke en rokerige smaak. Dit is de echte barbecuesmaak, waar veel mensen van houden. Als jij geen fan bent van barbecueën met veel rook, en de rokerige smaak die hierbij komt kijken, kun je beter kiezen voor een elektrische of gasbarbecue. Een houtskoolbarbecue is daarnaast zeer geschikt om grote stukken vlees of kip op te garen. Hier moet je uiteraard wel de tijd voor nemen, maar de smaak die je eraan meegeeft is erg uniek.

Als je de barbecue graag wilt gebruiken op je balkon of dakterras, is het gebruik van een houtskoolbarbecue niet erg geschikt. Teneerste ben je de buren erg tot last door de rook dat van de BBQ afkomt. Daarnaast is het niet erg veilig om met een houtskoolbarbecue op een balkon te gaan staan, aangezien je toch bezig bent met open vuur. In dit geval kun je beter kiezen voor een elektrische barbecue, waar je enkel de stekker voor in het stopcontact hoeft te steken. Een houtskoolbarbecue blijft namelijk nog zeer lang heet. Je kunt hem daarom pas schoonmaken als deze helemaal afgekoeld is. Hier kun je gerust de hele nacht op wachten, en dan duurt het schoonmaken daarna ook nog vrij lang.

Aansteken van een houtskoolbarbecue

Voor het aansteken van een houtskoolbarbecue is het gebruik van een brikettenstarter een tip. Op het onderste rooster steek je drie of vier aanmaakblokjes aan. Daarna zet je de brikettenstarter eroverheen en vult deze net niet helemaal met briketten. Je wacht daarna ongeveer 20 tot 30 minuten en je briketten zijn gloeiend heet en perfect om te gebruiken. In het geval dat je ervoor kiest om de barbecue op eigen houtje aan te steken, duurt dit wel 45 minuten.

Voordelen

+ Authentieke, rokerige smaak aan vlees
+ Je kunt hoge temperaturen bereiken
+ Ruime keuze aan houtskoolbarbecues voor ieder budget
+ Gerechten bereiden met slecht weer (mits hij een deksel heeft)

Nadelen

- Opwarmen van houtskool en briketten duurt lang (30-45 minuten)
- Temperatuur niet handmatig te regelen
- Veel rook
- Niet geschikt voor op een balkon

Op zoek naar meer houtskoolbarbecue?
bekijk alle houtskoolbarbecue

Top nr. 1

icon: Weber Smokey Joe Premium Black - te koop vanaf: 60,30

Weber Smokey Joe Premium Black

Meerdere verkopers

€ 60,30

Top nr. 2

icon: Weber Smokey Mountain Cooker 47 cm Black - te koop vanaf: 29,95

Weber Smokey Mountain Cooker 47 cm Black

Meerdere verkopers

€ 29,95

Top nr. 3

icon: Weber Original Kettle Premium 57 cm Black - te koop vanaf: 195,-

Weber Original Kettle Premium 57 cm Black

Meerdere verkopers

€ 195,-

Specificaties

Hieronder vind je per product de belangrijkste specificaties. Mocht je nog meer informatie willen dan kan je via 'meer specificaties' naar de productpagina van het betreffende product of bekijk de laagste actuele prijs die wij voor je hebben gevonden.

Weber Smokey Joe Premium Black

De Weber Smokey Joe Premium Zwart gebruik je waar je wilt. Hij neemt namelijk weinig ruimte in beslag en is licht van gewicht.

Type barbecue: Houtskoolbarbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: Verchroomd staal
Asopvanger:
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 60,30

Laagste prijs; Weber Smokey Joe Premium Black kopen? Meer specificaties


Weber Smokey Mountain Cooker 47 cm Black

Barbecueën op gas of elektriciteit? Dat is geen barbecueën. Volgens jou moet het roken, de fik erin en stoken maar.

Type barbecue: Rookoven
Thermometer:
Materiaal rooster: Verchroomd staal
Asopvanger:
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 29,95

Laagste prijs; Weber Smokey Mountain Cooker 47 cm Black kopen? Meer specificaties


Weber Original Kettle Premium 57 cm Black

De Weber Original Kettle Premium 57 cm heeft een kookoppervlak met een diameter van 57 centimeter. Om deze reden barbecue je op het rooster van verchroomd staal voor maximaal 14 personen.

Type barbecue: Houtskoolbarbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: Verchroomd staal
Asopvanger:
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 195,-

Laagste prijs; Weber Original Kettle Premium 57 cm Black kopen? Meer specificaties

Elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een goed voorbeeld waarin je de klassieke gezelligheid van het barbecueën met de moderne technologieën van nu met elkaar combineert. De elektrische BBQ is namelijk een echt gemaksdier. In tegenstelling tot de houtskoolbarbecue, waar je briketten en aanmaakblokjes nodig hebt, heb je dit bij een elektrische barbecue niet nodig. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. Dit maakt deze barbecue voor iedereen zeer geschikt. Een elektrische barbecue is super snel warm. Wanneer je de stekker in het stopcontact steekt, wordt de barbecue meteen verwarmd zodat je deze bijna direct daarna kunt gebruiken. Je hebt helemaal geen overlast van rook, dus als je hier niet tegen kan is deze barbecue een goede keuze voor jou. Bij een houtskoolbarbecue heb je een authentieke, rokerige smaak aan je vlees. Bij een elektrische barbecue heb je dit dus niet. De kwaliteit van het vlees kan hierdoor wat achteruit gaan.

Een elektrische barbecue is geschikt voor in de meeste ruimtes. In de tuin, maar ook zeker op een balkon. Je moet wel een stopcontact in de buurt hebben. Maar voor ruimtes rondom het huis, kun je ook werken met een verlengsnoer. Als je graag wilt barbecueën in een park of op een boot, kun je beter voor een houtskoolbarbecue kiezen. Op deze momenten heb je namelijk niet de beschikking over een stopcontact, en kun je de elektrische barbecue niet gebruiken.

Aansteken van een elektrische barbecue

Simpel gezegd: stekker erin en je kunt beginnen. Het is belangrijk om allereerst te beginnen met een goede ondergrond. Je wilt natuurlijk niet dat de barbecue omvalt of dat er ongelukken gebeuren met kleine kinderen of huisdieren. Kies daarom voor een ondergrond op stenen of beton. Gras is niet zo geschikt, omdat hier vaak veel bobbels inzitten. Als je de stekker in het stopcontact hebt gestoken, kun je de temperatuur bepalen via de knop op de BBQ. Het opwarmen duurt ongeveer 15 minuten. Dit is dus minstens de helft van de houtskoolbarbecue. Als je haast hebt of graag snel wilt eten: kies dan zeker voor een elektrische barbecue.

Voordelen

+ Geen materialen nodig, zoals houtskool of een gasfles
+ Temperatuur handig handmatig te regelen
+ Direct gebruiken
+ Makkelijk en snel schoon te maken

Nadelen

- Niet te gebruiken zonder stopcontact in de buurt
- Lijkt veel op een gourmetstel
- Ruimte om te grillen vaak kleiner

Top nr. 1

icon: Weber Q1400 Dark Grey - te koop vanaf: 214,61

Weber Q1400 Dark Grey

Meerdere verkopers

€ 214,61

Top nr. 2

icon: Weber Pulse 2000 Black - te koop vanaf: 737,-

Weber Pulse 2000 Black

Meerdere verkopers

€ 737,-

1

Weber Q1400 Dark Grey

REVIEW 7.6
icon: Weber Q1400 Dark Grey - te koop vanaf: 214,61
icon: Weber Q1400 Dark Grey - te koop vanaf: 214,61icon: Weber Q1400 Dark Grey - te koop vanaf: 214,61icon: Weber Q1400 Dark Grey - te koop vanaf: 214,61
De Weber Q1400 Antraciet is een stevige, elektrische barbecue. Hij is snel en eenvoudig in gebruik en dankzij zijn compacte formaat geschikt voor zowel tuinen als kleine balkons.
Type barbecue: Elektrische barbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: Gietijzer
2

Weber Pulse 2000 Black

REVIEW 8.0
icon: Weber Pulse 2000 Black - te koop vanaf: 737,-
icon: Weber Pulse 2000 Black - te koop vanaf: 737,-icon: Weber Pulse 2000 Black - te koop vanaf: 737,-icon: Weber Pulse 2000 Black - te koop vanaf: 737,-
De Weber Pulse 2000 is een elektrische barbecue waarbij je het garingsproces van 2 stukken vlees volgt via een bluetoothverbinding met de Weber app. De barbecue is namelijk voorzien van een Grill met 2 sensoren.
Type barbecue: Elektrische barbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: Gietijzer

Kamado is de naam voor de eivormige keramische BBQ

De kamado barbecue is een genot voor iedere liefhebber van goed eten. Je zou de kamado kunnen beschrijven als een luxe variant van de houtskoolbarbecue. Veel koks werken met een kleine kamado om gerechten in een restaurant te bereiden. Dat is niet voor niks, want de kwaliteit is zeer goed. Kamado's zijn gemaakt van gebakken en geglazuurd keramiek. In de barbecue zitten meerdere keramische lagen. Dit neemt het voordeel met zich mee dat de temperatuur zeer stabiel blijft. Je kunt deze handmatig aanpassen en zelfs op de graad nauwkeurig. Een kamado is heel divers. Je kunt ermee grillen, koken, bakken, slow-cooking en stomen.

We noemde het eerder al de luxere variant van de houtskoolbarbecue. Een kamado is bestand tegen veel hogere temperaturen. Voor een houtskoolbarbecue ligt de max op 300 graden en voor een kamado op 450 graden. De prijzen voor een kamado liggen ook een stuk hoger dan de normale houtskoolbarbecues. Een eenvoudige houtskoolbarbecue heb je al voor onder de 100 euro, terwijl je voor een kamado een stuk meer dan 100 euro betaalt. De eivormige barbecue is er in een aantal formaten. Het gaat vaak van extra small tot extra large en alles wat daar tussen valt. De grotere kamado's zijn erg zwaar in gewicht en daardoor moeilijk te verplaatsen. De hele kleine kamado's zijn juist bedoelt om mee te nemen naar feestjes of naar het park. Je kunt de kamado kennen van de twee marktleiders op dit gebied in Nederland, namelijk Big Green Egg en The Bastard.

Aansteken van een kamado

In een kamado gebruik je alleen grote stukken kolen. Het aansteken van de eivormige barbecue doe je zo:

 • Vul de kamado met de grote stukken kolen
 • Plaats ongeveer één tot drie aanmaakblokjes tussen de kolen
 • Steek de aanmaakblokjes aan met een brander of lucifer
 • Zorg dat alle ventilatiegaten helemaal open staan
 • Laat de blokjes ongeveer 15 minuten branden met de deksel open
 • De kolen horen nu wit te zijn en te gloeien. Ja? Leg het grillrooster erop en doe de deksel dicht
 • Geef alle kolen ongeveer 30 minuten de tijd om op te warmen
 • De temperatuur kun je bedienen door de ventilatiegaten te openen en te sluiten
 • Eetsmakelijk!

Voordelen

+ Luxere versie van de houtskoolbarbecue
+ Authentieke, rokerige smaak aan het vlees
+ Temperatuur tot op de graad nauwkeurig te bepalen
+ Keuze aan bereidingen is groot (koken, bakken, braden, slow-cooking, stomen)

Nadelen

- Prijs is hoog
- Grotere kamado's zijn erg zwaar en moeilijk te verplaatsen
- Je hebt vaak wat oefening nodig

Top nr. 1

icon: The Bastard Compact - te koop vanaf: 490,-

The Bastard Compact

Meerdere verkopers

€ 490,-

Top nr. 2

icon: Big Green Egg Extra Extra Large XXL - te koop vanaf: 3.990,-

Big Green Egg Extra Extra Large XXL

Meerdere verkopers

€ 3.990,-

Top nr. 3

icon: Big Green Egg Mini - te koop vanaf: 619,99

Big Green Egg Mini

Meerdere verkopers

€ 619,99

Specificaties

Hieronder vind je per product de belangrijkste specificaties. Mocht je nog meer informatie willen dan kan je via 'meer specificaties' naar de productpagina van het betreffende product of bekijk de laagste actuele prijs die wij voor je hebben gevonden.

The Bastard Compact

De The Bastard Compact is de draagbare kamado van The Bastard. De keramische barbecue heeft een diameter van 38 cm en het grillrooster zelf heeft een diameter van 33 cm.

Type barbecue: Houtskoolbarbecue, Kamado barbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: RVS
Asopvanger:
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 490,-

Laagste prijs; The Bastard Compact kopen? Meer specificaties


Big Green Egg Extra Extra Large XXL

De Big Green Egg Extra Extra Large barbecue is de grootste uit de serie groene keramische barbecues. Met een diameter van 74,3 cm, is de Extra Extra Large uitvoering geschikt om uitgebreide maaltijden te bereiden in de open lucht.

Type barbecue: Houtskoolbarbecue, Kamado barbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: RVS
Asopvanger:
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 3.990,-

Laagste prijs; Big Green Egg Extra Extra Large XXL kopen? Meer specificaties


Big Green Egg Mini

De Big Green Egg Mini barbecue is de kleinste uit de serie groene keramische barbecues. Met een diameter van 25 cm, is de Mini uitvoering geschikt om mee te nemen op reis en kan zelfs in de keuken, onder de afzuigkap worden gebruikt.

Type barbecue: Houtskoolbarbecue, Kamado barbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: RVS
Asopvanger:
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 619,99

Laagste prijs; Big Green Egg Mini kopen? Meer specificaties

Gasbarbecue

Een gasbarbecue is een barbecue die je gebruikt op gas. Barbecueën met deze barbecue brengt erg veel gemak met zich mee. Het enige wat je hoeft te doen is een gasfles met gasdrukregelaar aan te sluiten op je BBQ. Je hebt de gasbarbecue er in tientallen verschillende maten en kleuren. Je hebt een gasbarbecue in een kegelvorm of een tafelmodel. Je kunt ook kiezen voor een buitenkeuken op gas, deze zijn een stuk ruimer dan de compactere gasbarbecues. Op de buitenkeukens komen we later terug. Natuurlijk is dit puur afhankelijk van de hoeveelheid vlees of groente die je wilt grillen op de barbecue, en met het aantal mensen dat je gaat barbecueën. Als je de gasbarbecue graag wilt verplaatsen, kies dan voor een barbecue met wielen.

Aansteken van een gasbarbecue

Een gasbarbecue gebruik je met een gasfles. Een gasfles aansluiten doe je zo:

 • Check of de verzegeling onbeschadigd is en verwijder deze. Niet het geval? Ga dan altijd terug naar de winkel
 • Check of de gasdrukregelaar en het rubberen ringetje onbeschadigd zijn
 • Koppel de gasdrukregelaar aan de gasfles
 • Span de drukregelaar stevig aan
 • Koppel het uiteinde van de gasfles aan de barbecue
 • Zet de gasfles in een open ruimte, op een vlakke ondergrond
 • Draai de gaskraan open
 • Smeer de verbindingen in met wat zeepsop
 • Als je belletjes ziet, is de gasdrukregelaar niet goed gekoppeld
 • Nu kun je de barbecue aansteken

Voordelen

+ Temperatuur handmatig te regelen
+ Direct te gebruiken
+ Amper rook bij gebruik
+ Ruime keuze aan gasbarbecues (zoals een tafelmodel of buitenkeuken)

Nadelen

- Gasfles kan op raken
- Gasfles neemt veel ruimte in
- Schoonmaken kost veel tijd

Top nr. 1

icon: Campingaz Party Grill 600 - te koop vanaf: 159,-

Campingaz Party Grill 600

Meerdere verkopers

€ 159,-

Top nr. 2

icon: Boretti Ibrido Top - te koop vanaf: 789,-

Boretti Ibrido Top

Meerdere verkopers

€ 789,-

1

Campingaz Party Grill 600

Met de Campingaz Party Grill 600 ben jij in goed (reis)gezelschap. Hij beschikt namelijk over uiteenlopende mogelijkheden.
Type barbecue: Kooktoestel
Thermometer:
Materiaal rooster: GeŰmailleerd staal
2

Boretti Ibrido Top

Twijfel je tussen een houtskoolbarbecue of een barbecue op gas? De Boretti Ibrido top combineert het beste van beide en biedt jou een grillervaring op zowel houtskool als gas. Op het houtskoolgedeelte van de hybride inbouwbarbecue grill je op traditionele kolen op het kookoppervlak van 22,5 x 44 cm en geef je gerechten een authentieke rooksmaak.
Type barbecue: Gasbarbecue, Inbouw barbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: Gietijzer
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 11,4 kW

Buitenkeuken

Een buitenkeuken is een extra keuken, maar dan voor buiten. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je wilt innemen in je tuin. Je kunt voorkeur hebben voor een hele grote buitenkeuken, die je hele tuin vult. Of als je een enorme tuin hebt, kun je een speciaal eet- en kookhoekje creëren. Dat een buitenkeuken alleen geschikt is voor grote groepen mensen, is een fabel. Je kunt namelijk kiezen voor buitenkeukens met twee, drie, vier of meer branders. Een buitenkeuken met twee branders is geschikt voor twee personen of een hele kleine groep. Drie branders is voor een aantal vrienden of je familie, en vier branders is geschikt voor een grote groep mensen. Het aantal branders zegt ook iets over het formaat van de buitenkeuken, deze moet dus wel passen in je tuin. Hoe meer branders je hebt, hoe sneller je een hoge temperatuur bereikt. Een buitenkeuken werkt op gas.

Voordelen

+ Verlenging van je eigen keuken
+ Zeer compleet en veel werkruimte
+ Te gebruiken voor zeer grote groepen

Nadelen

- Past niet in een kleine tuin
- Hoge prijs

Top nr. 1

icon: Barbecook Siesta 310 Black - te koop vanaf: 348,55

Barbecook Siesta 310 Black

Meerdere verkopers

€ 348,55

Top nr. 2

icon: Weber Spirit Original E-310 Black - te koop vanaf: 460,61

Weber Spirit Original E-310 Black

Meerdere verkopers

€ 460,61

Top nr. 3

icon: Weber Genesis II LX S-440 GBS RVS - te koop vanaf: 1.798,-

Weber Genesis II LX S-440 GBS RVS

Meerdere verkopers

€ 1.798,-

Specificaties

Hieronder vind je per product de belangrijkste specificaties. Mocht je nog meer informatie willen dan kan je via 'meer specificaties' naar de productpagina van het betreffende product of bekijk de laagste actuele prijs die wij voor je hebben gevonden.

Barbecook Siesta 310 Black

Je hoeft niet te kijken op een hamburger meer of minder, als je aan de slag gaat met de Barbecook Siesta 310 Zwart. De gasbarbecue heeft namelijk een kookoppervlakte van 62 x 43 centimeter, die wordt verwarmd met maar liefst 3 hoofdbranders met een totaal vermogen van 10 kilowatt.

Type barbecue: Gasbarbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: GeŰmailleerd staal
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 12 kW
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 348,55

Laagste prijs; Barbecook Siesta 310 Black kopen? Meer specificaties


Weber Spirit Original E-310 Black

Barbecueën staat tegenwoordig voor bewust genieten en een nieuw saamhorigheidsgevoel. Lekker buiten met familie, vrienden of collega's.

Type barbecue: Buitenkeuken
Thermometer:
Materiaal rooster: GeŰmailleerd gietijzer
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 9,36 kW
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 460,61

Laagste prijs; Weber Spirit Original E-310 Black kopen? Meer specificaties


Weber Genesis II LX S-440 GBS RVS

Koken in de buitenlucht wordt met de Weber Genesis II LX S-440 GBS RVS wel heel aantrekkelijk. Deze gasbarbecue met 4 hoofdbranders is een luxe buitenkeuken met veel extra functionaliteiten.

Type barbecue: Buitenkeuken, Gasbarbecue
Thermometer:
Materiaal rooster: Porselein geŰmailleerd
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 15,2 kW
Actuele prijzen: Gevonden vanaf € 1.798,-

Laagste prijs; Weber Genesis II LX S-440 GBS RVS kopen? Meer specificatiesShops in the Spotlight

Voordelig geprijsd

Meer voordeel

KORTING BBQ & Buitenkeukens
De beste prijsvergelijker!

Wij laten je zien waar je het voordeligst uit kunt zijn!

Vergelijk alle prijzen