Spotlight

Tips voor de onderhoud en schoonmaak van je BBQ

Door site-redactie - Prijs-update: 27 juni 2019 -

Een avondje barbecueën met vrienden of familie is altijd heel gezellig. Goed weer, lekker eten en gezelligheid. Helaas blijf je aan het eind van de avond achter met een vieze BBQ. Het is dan ook enorm belangrijk om deze goed te schoon te maken. Het is slecht voor het rooster om de barbecue meerdere dagen achter elkaar te gebruiken, of deze altijd vies terug te zetten. Een simpel doekje kan wel als je de BBQ meerdere dagen achter elkaar gebruikt. Maar houdt er wel rekening mee dat je de barbecue eens in de zoveel tijd grondig schoon moet maken. Daarnaast is het onderhoud ook erg belangrijk.

We nemen eerst een paar algemene tips met je door. Daarna gaan we specifiek in op de schoonmaak en onderhoud per barbecue.

Tip 1: Olie het rooster in

Om het schoonmaken achteraf zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om je rooster tijdens het gebruik schoon te houden. Natuurlijk kan je weleens niet opletten of draai je het vlees iets te laat om. Je zult meteen merken dat aangebrand voedsel ontzettend lastig is om te verwijderen. Vooral als je het laat zitten en er uren later aan gaat beginnen. Al heb je op dat moment niet veel keuze, aangezien het rooster gloeiend heet is. Daarom is het verstandig om alvast wat voorbereidingen te treffen. Smeer het rooster voor het barbecueën in met een plantaardige olie, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Je kunt ook een citroen door de midden snijden en deze over het rooster halen. Op deze twee manieren zorg je ervoor dat het vlees niet aan het rooster blijft plakken. Dit scheelt je tijd tijdens het schoonmaken achteraf.

Tip 2: Wacht niet te lang met schoonmaken

Je moet de barbecue altijd even de tijd geven om af te koelen. Je wilt natuurlijk niet je handen verbranden tijdens het schoonmaken. Toch is het verstandig om de barbecue schoon te maken als hij nog een beetje warm is. Hierdoor kun je de etensresten makkelijker van het rooster verwijderen. Als je het rooster de hele nacht laat liggen, is het eten extra aangekoekt en is het moeilijker om schoon te maken. De beste tip om aangebakken etensresten grondig te verwijderen, is met een staalborstel. Het is slim om, als je klaar bent met schoonmaken, nogmaals het rooster in te smeren met wat plantaardige olie. Dit voorkomt het roestproces.

Tip 3: Neem alle onderdelen mee voor je de BBQ opbergt

Het rooster is het meest vervelende klusje om schoon te maken. Maar de andere onderdelen zijn ook belangrijk en moet je zeker niet vergeten. Je hoeft natuurlijk niet meerdere keren per week de barbecue grondig schoon te maken. Het is vooral belangrijk dat als je de barbecue voor langere tijd gaat opbergen in de schuur of berging, dat je deze schoon terugzet. Verwijder alle onderdelen zoals de vetopvangschaal, de vlammendeksel en losse roosters. Sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser, maar check dit eerst in de handleiding. Soms zitten er grote aangebakken resten aan, die je beter handmatig kunnen verwijderen. De vaatwasser doet dit niet altijd voor je. Als onderdelen niet in de vaatwasser mogen, kun je deze het beste met sop goed schoonmaken. Doe ook meteen de buitenkant van de BBQ, zodat deze mooi glimt voor de volgende zomer. Gebruik altijd een zachte doek voor de buitenkant, zodat je deze niet beschadigd. Hierdoor blijft je barbecue als nieuw.

Tip 4: Opbergen van de BBQ

Er zijn barbecues in veel verschillende formaten. Je hebt tafelmodellen, maar ook buitenkeukens. Als de winter of herfst aanbreekt, is het niet gewoonlijk om de barbecue aan te zetten. Het is dan belangrijk om deze goed te beschermen in de tijd dat je hem niet gebruikt. Je wil natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat en eruit blijft zien als nieuw. Als je een grote buitenkeuken hebt, is het verstandig om een beschermhoes te kopen en die erover heen te doen. Maar als je een kleinere barbecue hebt, zoals een Weber of een kamado, zet je deze bij voorkeur binnen. Op een droge plek, bijvoorbeeld in de schuur of in een berging, is de kans veel kleiner dat de barbecue beschadigd. Als het echt niet anders kan, zorg dan wederom voor een goede hoes die beschermt tegen water en vuil van buitenaf.

We hebben ook enkele tips over de schoonmaak en onderhoud per barbecue. Het verschilt namelijk of je een barbecue hebt op gas of kolen. Eén van de weinige nadelen van een houtskoolbarbecue is toch zeker het onderhoud dat er bij komt kijken. Je bent bezig met briketten, kolen en vuur: dus dat zorgt automatisch voor een grotere bende dan gas.

Tips voor de houtskoolbarbecue

Een houtskoolbarbecue schoonmaken kost wat tijd. Verwijder na het barbecueën de etensresten en de as. Hierdoor maak je de kuip leeg en kun je deze schoonmaken met warm water, afwasmiddel en een zachte doek. Als je dit niet doet, heb je veel last van overbodige rook bij je volgende gebruik. Als de etensresten erg aangebrand zijn, kun je deze verwijderen met een staalborstel of een stukje staalwol. Als je geen zin hebt om het rooster meteen schoon te maken of als het nog te warm is, kun je dit op een andere manier doen. Smeer het rooster in met afwasmiddel en stop dit in een afvalzak. Laat het de hele nacht weken in het afwasmiddel, zodat je het de volgende dag gemakkelijk kunt verwijderen. Je kan ook een halve citroen of halve ui over het lauwe rooster halen, om de etensresten soepeler te verwijderen.

Tips voor de gas- of elektrische barbecue

Een gasbarbecue of elektrische barbecue schoonmaken is een stuk eenvoudiger en kost daarmee ook veel minder tijd. Het is belangrijk dat je eerst de grote stukken achtergebleven etensresten verwijderd. Deze gooi je gewoon in de prullenbak. Daarna ga je aan de slag met de hardnekkige stukken. Het is een goede tip om de deksel op de barbecue te doen en deze daarna aan te zetten op de hoogste stand. Dit voelt niet erg natuurlijk, maar het werkt erg goed. Hiermee verbrand je alle resten zo erg, dat je deze daarna makkelijk kunt verwijderen. Dit kun je verwijderen met een borstel. Doe het niet met harde voorwerpen zoals een ijzeren tang of vork, want daar beschadig je de barbecue onnodig mee. Een zachte doek is ook een mogelijkheid, maar met een borstel haal je altijd meer vuil weg. Let wel op, je bent bezig met gas en/of elektriciteit. Voor je gaat soppen met water, haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Dit is heel belangrijk, want anders ontstaan er gevaarlijke situaties.

icon: Patton Kamado Grill 13 inch - te koop vanaf: 149,-

Patton Kamado Grill 13 inch

Meerdere verkopers

€ 149,-

icon: Jamie Oliver Classic Premium - te koop vanaf: 229,-

Jamie Oliver Classic Premium

fonQ

€ 229,-

icon: Patton Patio Chef 2+ - te koop vanaf: 239,18

Patton Patio Chef 2+

Meerdere verkopers

€ 239,18

icon: Weber Spirit E-320 Premium GBS - te koop vanaf: 759,50

Weber Spirit E-320 Premium GBS

Meerdere verkopers

€ 759,50

icon: Boretti Robusto - te koop vanaf: 542,55

Boretti Robusto

Meerdere verkopers

€ 542,55

icon: Weber Q2400 Stand Dark Grey - te koop vanaf: 329,-

Weber Q2400 Stand Dark Grey

Meerdere verkopers

€ 329,-

Patton Kamado Grill 13 inch

Deze keramische barbecue van Patton is vernoemd naar het Japanse woord kamado, wat kachel of fornuis betekent. De Patton Kamado beschikt over een keramieken kuip en deksel, waardoor warmte en vocht in de kuip behouden blijven.
Type barbecue: Houtskoolbarbecue, Kamado barbecue
Thermometer:
Kleur: Zwart
Materiaal rooster: Verchroomd staal

Jamie Oliver Classic Premium

icon: Jamie Oliver Classic Premium - te koop vanaf: 229,-
icon: Jamie Oliver Classic Premium - te koop vanaf: 229,-icon: Jamie Oliver Classic Premium - te koop vanaf: 229,-icon: Jamie Oliver Classic Premium - te koop vanaf: 229,-
fonQ
Met de Jamie Oliver Classic Premium barbecue je voor een grote groep van maximaal 12 personen. Het stalen grillrooster heeft namelijk een diameter van 53,5 centimeter.
Type barbecue: Houtskoolbarbecue
Thermometer:
Kleur: Zwart
Materiaal rooster: Verchroomd staal

Patton Patio Chef 2+

De Patton Patio Chef 2+ burner Nova Black is een basis buitenkeuken met 2 hoofdbranders van elk 3,5 kW en een extra zijbrander van 3,2 kW. Een zijbrander is handig voor het opwarmen van bijvoorbeeld sauzen of het bereiden van bijgerechten.
Type barbecue: Buitenkeuken, Gasbarbecue
Thermometer:
Kleur: Zwart
Materiaal rooster: Gietijzer
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 7 kW

Weber Spirit E-320 Premium GBS

REVIEW 7.9
icon: Weber Spirit E-320 Premium GBS - te koop vanaf: 759,50
icon: Weber Spirit E-320 Premium GBS  - te koop vanaf: 759,50icon: Weber Spirit E-320 Premium GBS  - te koop vanaf: 759,50icon: Weber Spirit E-320 Premium GBS  - te koop vanaf: 759,50
Of het nu hoogzomer of hartje winter is, het liefst zet je de Weber Spirit E-320 Premium GBS Zwart iedere dag buiten. That's the Spirit, handschoenen aan en vlammen maar! Met de 3 hoofdbranders ga je als een gek tekeer op het GBS-grillrooster.
Type barbecue: Buitenkeuken, Gasbarbecue
Thermometer:
Kleur: Zwart
Materiaal rooster: Geėmailleerd gietijzer
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 11 kW

Boretti Robusto

Deze buitenkeuken doet zijn naam eer aan met een stoere en robuuste uitstraling. De Boretti Robusto beschikt over vier krachtige hoofdbranders en een zijbrander voor het bereiden van bijgerechten.
Type barbecue: Buitenkeuken, Gasbarbecue
Thermometer:
Kleur: Zwart
Materiaal rooster: Gietijzer
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 15,2 kW

Weber Q2400 Stand Dark Grey

Barbecueën alleen voor groot grondbezitters? Echt niet. De Weber Q2400 bewijst het tegendeel.
Type barbecue: Elektrische barbecue
Thermometer:
Kleur: Grijs
Materiaal rooster: Gietijzer


Tip een ander en deel eenvoudig dit artikel!

Shops in the Spotlight

Voordelig geprijsd

Meer voordeel

KORTING BBQ & Buitenkeukens
De beste prijsvergelijker!

Wij laten je zien waar je het voordeligst uit kunt zijn!

Vergelijk alle prijzen